Kávés üveg átalakítása otthoni csíráztatáshoz

2016. március 31. 11:41 - Kollár István

06-csiraztato-kaves-uvegbol-1-b-oldal.jpg

A közelmúltban fedeztem fel a csírákat, mint kiváló zöldségpótlót - főként télen és kora tavasszal. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, azonban fogyasztásukkal kapcsolatban néhány fontos szabályt érdemes betartani. Utána néztem az otthoni csíráztatás folyamatának, minden szépnek és egyszerűnek tűnt. Az edényekkel viszont nem barátkoztam meg - a praktikumon és esztétikán szerettem volna változtatni. Hosszas kísérletezés eredménye lett a házilag elkészíthető csíráztató edényem. 

A kávézási kultúrám sokat változott, csökkentettem a mennyiséget és növeltem a minőséget - így lett a napi 6 adag 3in1 keverékből egy csésze eszpresszó. Azonban előfordul, hogy az instanthoz fordulok, ezért a kiürült üvegeket félreteszem - jó lesz az még valamire. És tényleg...

Hozzávalók:

  • kávés üveg
  • szúró (szög vagy csavar is jó)
  • körfúró
  • tapétavágó kés
  • szúnyogháló
  • olló

A fedél belsejében található fehér kartonlapot pattintsuk ki és tegyük félre - később még használni fogjuk. A középpont a tető belsejében jól látható, itt megszúrjuk, hogy egy kis lyuk legyen rajta, így látható lesz kívülről is a közepe.

06-csiraztato-kaves-uvegbol-2-b-oldal.jpg

Csavarjuk vissza a kupakot az üvegre, hogy stabilabb legyen a fúrásnál. Több átmérővel is kipróbáltam, a kisebb bizonyult jobbnak a használat során. Ebben az esetben 50 mm az ideális. Más típusnál arra érdemes figyelni, hogy a fedél szélétől 10-15 mm távolságra legyen a lyuk pereme.

06-csiraztato-kaves-uvegbol-3-b-oldal.jpg

A fúrást célszerű lassú fordulattal és nagyobb nyomással végezni, mert a műanyag gyorsan megolvad és a pereme sorjás lesz. Egy éles szikével óvatosan levágjuk a kiálló részeket és ezzel túl vagyunk a nehezén :)

06-csiraztato-kaves-uvegbol-4-b-oldal.jpg

Visszatérünk a korábban kiszedett papír koronghoz és sablonként használjuk a szúnyogháló kivágásához. Fedelenként célszerű 2-2 darabot leszabni és egymáshoz képest kicsit elforgatva (45°) beletenni a fedélbe. Van olyan apró csíramag, ami kiesett az átmosásnál, ezért javaslom a "dupla szűrőt".

06-csiraztato-kaves-uvegbol-5-b-oldal.jpg

Természetesen lehet több edényt is készíteni, így egyszerre különböző magokat is csíráztathatunk. Alább a végeredmény:

06-csiraztato-kaves-uvegbol-6-b-oldal.jpg

06-csiraztato-kaves-uvegbol-7-b-oldal.jpg

06-csiraztato-kaves-uvegbol-8-b-oldal.jpg

Tipp: Mivel a különböző csírák eltérő méretűre nőnek, célszerű egy üvegpoharat mérőedénynek használni. Kicsit kísérletezni kell mennyi maggal az ideális a csíráztatás, hogy ne legyen túl sűrű. Majd a poháron bejelölni a csírafélékhez tartozó szinteket.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr698545072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mosca.df 2016.04.01. 22:07:05

elképesztő! köszi a tippet, megcsinálom én is, csak egyben segíts kérlek, ilyen merevebb szerkezetű szúnyogháló honnan szerezhető be? mert én csak azt a normál, anyagból szövött, mindenütt kapható vékony, függöny-szerűt ismerem, de azt meg fogalmam nincs, hogyan lehetne beleapplikálni a műanyagkeretbe...

Kollár István 2016.04.02. 11:36:56

@mosca.df: Szia, köszi szépen. Nekem volt itthon, ami egy korábbi használatból megmaradt, azt használtam. Ha van otthon annyi abból az anyagodból, hogy két kört kivágj, akkor szerintem próbáld meg. Amikor rácsavarod a fedeled, akkor az szépen odaszorítja a hálót az üveg szája és a kupak közé. Jelezz vissza, ha kipróbálod, kíváncsi vagyok, hogyan működik. Ha elakadnál írj és kitalálok valamit :)

Lakbear 2016.04.04. 21:00:20

Ó ez nagyon klassz :) Egyszerű és nagyszerű! Pláne egészséges :) Gratula! :)

Kollár István 2016.04.04. 21:14:44

Köszönöm szépen! Bízom benne, hogy minél több hasonló ötlet jön még :)
süti beállítások módosítása