Helytakarékos betonkaspó kis lakásba

2016. április 07. 13:10 - Kollár István

07-fali-betonkaspo-1-b-oldal.jpg

Kicsi a lakásom, de nagyon szeretem más adottságai miatt - napfényes, csendes és jó az elosztása. Gyakran művészet az ilyen méretű tereket úgy berendezni, kialakítani, hogy ne menjen a komfort rovására. Így volt ez a növények választása esetében is. Számomra a tökéletes szobai növény az anyósnyelv. Szép, igényte... roppant csekély figyelmet kíván és hosszúkás, ami a helytakarékosság szempontjából lényeges.

Sokat nézelődtem kertészetekben, barkács- és nagyáruházakban, hogy megtaláljam az ideális méretű virágtartót, de nem jártam sikerrel. Végül arra jutottam, elkészítem magam olyanra, amilyenre szeretném. A tervezés nálam rendszerint az ötletből és a meglévő alapanyagok egymásra hangolásából áll. Jelen esetben az ötlet egy széles és keskeny (50×10 cm), ugyanakkor - a gyökerek miatt - magas kaspó. Körülnéztem, mi van itthon, amiből dolgozhatok. Megörültem, amikor találtam egy fél csomag készbetont. Korábban már ismerkedtem betonból készült tárgyakkal, így nem is volt tovább kérdés: betonból készítek falra szerelhető kaspót. 

07-fali-betonkaspo-2-b-oldal.jpg

Az öntősablon elkészítéséhez egy nagy tábla, használaton kívüli hungarocell-lapból vágtam ki az elemeket. Összeerősítettem normál folyékony ragasztóval az oldalakat és hagytam megszáradni. A középső merevítő nem akart a helyén maradni, ezért ragasztószalaggal rásegítettem.

07-fali-betonkaspo-3-b-oldal.jpg

Következett a készbeton bekeverése vízzel, a zsákon lévő használati útmutató szerint. Majd óvatosan elkezdtem feltölteni az "öntőformát". Minden 5-8 cm betonréteg után belehajlítottam egy vastagabb (2 mm) drótot, hogy tartósabb legyen. 

07-fali-betonkaspo-4-b-oldal.jpg

Két napig öntöztem a betont - ahogy Meteorológus Mihálytól is megtanultam - majd lefejtettem a hungarocellt, ami jóval könnyebben ment volna, ha kiöntés előtt étolajjal kikenem az öntőformát, hogy egyszerűbb legyen ez a művelet. Erre ügyeljen, aki belevág, mert sok időt és fáradságot megspórolhat - a második kaspónál már figyeltem erre, és elmondhatom, bevált az olajozás.

07-fali-betonkaspo-5-b-oldal.jpg

Miután teljesen kiszáradt a beton, az egészet átkentem 2-3 réteg mélyalapozóval, amely megerősíti a porózus felületeket. A kaspó belsejét kibéleltem egy méretre szabott vastagabb nejlonzsákkal, amit ragasztóval erősítettem a falához. Az aljába agyaggranulátumot tettem, hogy a vízfelesleget elszívja. Jött a virágföld, az anyósnyelv beültetése és végül a kavics réteg.

A felszereléshez szükséges "J" profilú tartó egyik jó barátom segítségével készült. Volt otthon 2 mm vastag lemezem, amiből kivágott egy darabot és meghajlította a méretnek megfelelően. A fém színe tetszett, így csak univerzális színtelen lakkal kezeltem, felfúrtam a konzolt a helyére és rátettem az anyósnyelvvel beültetett kaspót. Ilyen lett a végeredmény:

07-fali-betonkaspo-6-b-oldal.jpg

07-fali-betonkaspo-7-b-oldal.jpg

07-fali-betonkaspo-8-b-oldal.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr318572580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakbear 2016.05.08. 05:36:51

Ismerős a "beleragad betonba hungarocell" probléma :) Nagyon klassz lett ennek ellenére. Gratula :)

Kollár István 2016.05.08. 07:08:16

@Lakbear: Az ördögi részleteket gyakran a saját bőrömön tapasztalom meg. Köszönöm :)
süti beállítások módosítása