SZÚK - Több, mint egy szelektív hulladékgyűjtő hely

2017. március 31. 08:59 - Kollár István

23-szuk-tobb-mint-egy-butrobeszerzohely-01-b-oldal.jpg
A környékünkön pár hete volt a lomtalanítás és csodálkozva figyeltem, hogy milyen jó állapotú tárgyak kerültek ki az utcára. Komplett szekrénysorok, fotelek, székek, asztalok, ládák, és még sorolhatnám. Idén egy megfáradt asztal fiókját sikerült megmentenem, amit polcnak használok majd. A rengeteg lom pedig, köztük sok használható holmival, mind megy az égetőbe.

Erre a problémára nyújthat megoldást a tavaly nyáron Budapest két pontján létesült Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (SZÚK). A központok három fő feladatot látnak el:

  1. szelektív hulladékgyűjtő udvari funkció
  2. újrahasználati funkció
  3. szemléletformáló funkció

A szelektív hulladékgyűjtés jó ideje jelen van a köztudatban. A szelektív gyűjtés mellett nagyon fontos az újrahasználat, ami itthon még nem annyira ismert fogalom, Európa több országában viszont már elterjedt a reuse centerek (újrahasználati központok) koncepciója.

A budapesti újrahasználati központokban olyan használható állapotban lévő tárgyak adhatók le, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik, mint például babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, stb. Csak budapesti lakcímmel rendelkező lakosok adhatnak le tárgyakat, míg vásárolni bárki tud. Akinek megtetszik valami, az némi raktározási díj megfizetése ellenében hazaviheti. Ha valamiért fizetnünk kell, jobban meggondoljuk, hogy valóban szükségünk van-e rá, vagy csak újabb porfogó lenne.

A központ harmadik funkciója a szemléletformálás, amelynek célja a környezettudatos gondolkodás terjesztése, a lakosság szemléletének környezettudatossá formálása. Erre a célra külön oktatóterem, játszótér, interaktív tanösvény, valamint játékos-oktató installációk várják az érdeklődőket.

23-uj-butrobeszerzo-hely-hobbi-barkacsoloknak-05-b-oldal.jpg

23-uj-butrobeszerzo-hely-hobbi-barkacsoloknak-04-b-oldal.jpg

23-uj-butrobeszerzo-hely-hobbi-barkacsoloknak-06-b-oldal.jpg

23-uj-butrobeszerzo-hely-hobbi-barkacsoloknak-08-b-oldal.jpg

Én a XVIII. kerületi központban jártam nemrég, ahová leadtam pár számomra feleslegessé vált tárgyat is. A gyors regisztrációt követően körbenéztem. Mivel szeretem a rendet és a rendszert, nagyon tetszett, hogy átláthatóan tárolják a holmikat. A látottak alapján elképzeltem egy, az ottani bútorok felhasználásával berendezett szobát, amihez látványtervet is készítettem. Az alábbi képről a barna kanapé, a piros fotelek és a zöld kerámiák ottjártamkor olcsón megvehetők voltak a SZÚK-ban.

23-uj-butrobeszerzo-hely-hobbi-barkacsoloknak-09-b-oldal.jpg

Nagyon ajánlom mindenkinek, aki fogékony a használt holmikra. Bővebben információk a SZÚK weboldalán, alább pedig az elérhetőségek:

  • XV. kerület • 1151 Budapest, Károlyi Sándor út 166.
  • XVIII. kerület • 1186 Budapest, Besence utca 1/a

23-uj-butrobeszerzo-hely-hobbi-barkacsoloknak-02-b-oldal.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr9812346111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.31. 23:26:14

Hát izé, mindhármat újra kellene kárpitoztatni. Azért az évek alatt beléjük ivódott test-és egyéb nedvek tudnak eléggé gusztustalanok lenni. Szóval, ha tetszik a formája egy kárpitozott használt bútornak, teljesen oké, nem gáz, de mielőtt használatba vennéd, vidd el egy kárpitoshoz.

Kollár István 2017.04.01. 04:26:16

@Pink Petsch: Abszolút értem, amit mondasz. Szerintem ezeknél a bútoroknál maximum egy kárpittisztítás elegendő.
süti beállítások módosítása