DIY tál egy régi bakelitlemezből

2016. július 27. - Kollár István

15-bakelit-lemezbol-tal-01-b-oldal.jpg

Sokunk életében meghatározó szerepet játszott a bakelitlemez. Jellegzetes és mára ikonikussá vált külső megjelenése, valamint a dalok közötti, tűzropogásra emlékeztető lágy recsegések teszik halhatatlanná ezt a korongot. A technikai fejlődés utolérte és a legtöbb háztartásban bekerültek a szekrények mélyére, le a pincébe vagy fel a padlásra. Majd eltelt pár év(tized) és sorra bukkantak fel a különböző bakelitlemezből készült tárgyak, alkotások.

A tálak megtetszettek és párat elkészítettem mások DIY leírása alapján. Idővel láttam, hogy bármelyik módszert is választom, végül mindig csak fodros szélű tál lesz belőle. Ez eleinte tetszett, de szerettem volna olyat is készíteni, ami egyszerűbb, letisztultabb vonalvezetésű. Találkoztam ilyen tálakkal is keresés közben, de ezekhez nem tartozott leírás. Így született meg az ötlet, hogy készítsek egyet.

15-bakelit-lemezbol-tal-02-b-oldal.jpg

Elővettem a pincében lévő albumokat és kiválasztottam egy számomra kedveset. Ez volt Görbe Nóra főszereplésével a Linda sorozat zenéje. Főként ennek hatására kezdtem el karatézni 6 éves koromban, a lelkesedésem egészen a második edzésig tartott, amikor a sikertelen tigrisbukfenc után besírtam és hazamentem. Azóta sincs meg a fekete öv, de ez egy másik történet...

Visszatérve a bakelittálhoz, a következő volt az elképzelés: lefogatom a lemez peremét, melegítem a felületet és rányomom egy tálra. Ezt a folyamatot addig alakítottam, finomítottam, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyennek elképzeltem.  

15-bakelit-lemezbol-tal-03-b-oldal.jpg

A meglévő faagyagokból kiválasztottam két darab 2 cm vastag MDF bútorlapot, amelyeket dekorpírfűrésszel egyforma méretűre (35×35 cm) vágtam. Mindkét lap közepére egy 27 cm átmérőjű lyukat készítettem. Először az egyik falapon az egymással szemben lévő sarkokat összekötöttem (átlót húztam), ezek találkozása megadta a középpontot. Innen kimértem körzővel egy 13,5 cm sugarú kört, majd kifűrészeltem.

Összeillesztettem a két falapot és a négy sarkán lyukat fúrtam, majd kapupánt csavarral összeerősítettem. Átrajzoltam a kört a másik falapra, szétcsavaroztam és itt is kivágtam a kört. Kicsit megcsiszoltam a faaanyagot és ezzel elkészült a peremleszorító szerkezet.

15-bakelit-lemezbol-tal-04-b-oldal.jpg

Következő lépésként a korábban kiválasztott bakelit lemezt betettem a két falap közé, pontosan középre. Ha mindent jól mértünk és vágtunk, akkor a lap és a lemez széle között mindenhol 4-4 cm távolság lesz. 

15-bakelit-lemezbol-tal-05-b-oldal.jpg

Az egészet rátettem egy befőttesüveg tetjére, középre igazítva. Kerestem távtartókat, ami nekem jelen esteben 4 darab kis cserép volt. Tulajdonképpen a falap alja és a távtartók közötti távolság mérete határozza meg a bakelittálunk mélységét. Több méretet is próbáltam 2 és 10 cm között, nekem a 6 cm mélységű vált be a legjobban. 

15-bakelit-lemezbol-tal-06-b-oldal.jpg

Az előkészületek után jöhetett a hőlégfúvó. Alacsony vagy közepes fokozaton elegendő használni, mert gyorsan megolvad a lemez. Folyamatos, körkörös mozgással melegítettem, hogy egyenletesen puhuljon meg. 

15-bakelit-lemezbol-tal-07-b-oldal.jpg

A hozzáerősített falapok tömege végett, a saját súlyánál fogva nyúlik meg a lemez. 

15-bakelit-lemezbol-tal-cinemagraph-b-oldal.gif

Miután végeztem, megvártam hogy visszahűljön, majd szétszedtem a sablont és kivettem a kész tálat.

15-bakelit-lemezbol-tal-08-b-oldal.jpg

Természetesen, ha már megvan a sablon lehet többet is készíteni, kísérletezni a mélységekkel. Én most tálként használom - kulcsok, aprópénz, fülhallgató, töltőkábel és hasonló tárgyaknak ad helyet. A végső fotókon pedig dekorációs tálként látható:

15-bakelit-lemezbol-tal-09-b-oldal.jpg

15-bakelit-lemezbol-tal-10-b-oldal.jpg

Ha Te is szereted az újrafelhasznált és újrahasznosított dolgokat, kövesd a B oldalt a Facebookon és Instagramon is.

A következő DIY bejegyzésben kiderül, hogyan újítottam fel egy régi képkeretet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr268912116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M.KISSEN 2016.08.01. 13:03:07

Zseniális! Pont most került hozzánk egy csomó bakelit, és itt tanakodtunk, mihez is kezdhetnénk velük :)

Kollár István 2016.08.01. 20:52:51

@M.KISSEN: Köszönöm szépen! Akkor lesz bőven gyümölcsös tálatok :) Az album borítóját se dobjátok el, hamarosan abból is készül valami... hasznos :)

Lakbear 2016.08.01. 21:21:52

Teljesen oda vagyok! ZSENIÁLIS!!! Azok a random-ronda hullámos szélűek sosem tetszettek. DE EZ!!! Nagyon jóóóóóóó :-)

Kollár István 2016.08.02. 09:10:30

@Lakbear: Köszönöm! :D Majd tesztelem még, hogy mi a max. mélység amit még elbír. És lehet belőle még pl. lámpabúra, persze csak leges izzóval :)

arsenal71 2016.08.27. 14:04:03

Tényleg jópofa. Én órát csináltam egyből, de inkább hallgatom a gyűjteményemet.
De mikor fogják szegény vinylt a nevén szólítani? Megérdemelné.

Kollár István 2016.08.28. 12:02:11

@arsenal71: Köszi szépen, az óra is klassz lehet. Sokat gondolkodtam a megnevezésén, de a bakelit annyire elterjedt tévesen, hogy már nehezen lehetne visszahozni...

arsenal71 2016.08.28. 13:11:34

@Kollár István: Tudom. :( Nem is téged kárhoztatlak, mert szerintem sokan nem is tudnák miről írsz ha nevén nevezed. . Ez is egy olyan tévhit, ami sosem fog megváltozni.
De az én órám messze nem ilyen ötletes, mint a Te tálad. Irigyellek.