Trendi kép az albérletbe egy értéktelen festményből

2016. június 09. 15:33 - Kollár István

12-megunt-festmenybol-feliratos-kep-1-b-oldal.jpg

Ennek a képnek a születése is hasonlóan kezdődött, mint sok más tárgyamé. A technikával már korábban találkoztam és lementettem a DIY mappámba a Pinteresten - jó lesz még egyszer. Így is lett, mikor egy megunt, kicsit sérült festményreprodukció sorsáról kellet dönteni a legutóbbi költözés során.

Feliratnak több változat is szóba került, végül a közös élettérhez köthető kategóriában gondolkodtam. Az utóbbi időben igyekszem kerülni a külföldi kifejezéseket és a magyar, hazai nyelvre koncentrálni. Természetesen nem ragaszkodok ehhez mindenképp, csak próbálok egyfajta egyensúlyt találni. Végül a nyertes felirat alapját is az angol Home Sweet Home adata és így született meg az Albi Édes Albi mottó.

12-megunt-festmenybol-feliratos-kep-2-b-oldal.jpg

Első lépésként a képet megtisztítottam és megragasztottam. Egyszerűsége miatt rövid idő alatt megvoltam vele. A feliratot begépeltem egy google dokumentumba és válogattam a betűtípusok közül. Minél díszesebb, cifrább a betű, annál több munka lesz kivágni és kezelni is nehezebb. Ezért döntöttem egy vastag és egyszerű típus mellett. A betű színét világosszürkére állítottam és kinyomtattam.

A továbbiakhoz öntapadós lapot, korábban félretett EURO mappa gerinc címkéket használtam. Természetesen más hasonló is megfelelő a célra. A kinyomtatott feliratot feldaraboltam betűkre, így egyesével könnyebb volt rátenni a matricás lapra, majd kivágni szikével.

12-megunt-festmenybol-feliratos-kep-3-b-oldal.jpg

A festményen kimértem a három sort, két margót és bevonalaztam ceruzával - ezeket a festék majd takarja. Felpakoltam a kivágott betűket és behangoltam a betűközöket szemmértékkel. Az öntapadós részről leszedtem a fóliát és a ragasztós felével párszor hozzányomtam a pólómhoz. Egészen addig, hogy éppen tapadjon, így a festés utáni leszedéskor nem sérti meg a kép felületét.

12-megunt-festmenybol-feliratos-kep-4-b-oldal.jpg

Késő vettem észre, hogy pár címke nem öntapadós, hanem csak sima volt. Ezért gyurmaragasztóval erősítettem oda, mint a fenti képen látható B betűt. Sajnos ezek nem tapadtak oda rendesen és a széleknél beszóródott a sprayfesték, ettől pedig kicsit homályosak lettek a betűk élei.

12-megunt-festmenybol-feliratos-kep-5-b-oldal.jpg

Matt fekete fújós festéket használtam és 8-10 nagyon vékony rétegben vittem fel. Szerencsére gyorsan száradt, maximum 10 percet hagytam pihenni az egyes fújások között. Végleges száradás után szike segítségével óvatosan eltávolítottam a betűket és hagytam még pár napot a szabadban, hogy elpárologjon az oldószer szaga. Felszögeltem a falra és már körbepakoltam a többi képpel, táblával. Ez lett a végeredmény:

12-megunt-festmenybol-feliratos-kep-6-b-oldal.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr758789154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakbear 2016.06.17. 22:32:46

:) :) :) Nagyon szeretem!!! Nem csak az "albis" szöveg miatt :)

Kollár István 2016.06.18. 07:08:56

Igaz, az oldószeres festék miatt, csak részben paszírozható egy "DIY Eco Friendly" kategóriába :) De majd erre is lesz alternatíva :)
süti beállítások módosítása