Egy vintázs fabőrönd újjászületése

2016. október 09. 18:39 - Kollár István

18-budapest-asztal-faborondbol-01-b-oldal.jpg

Számomra a bőröndök és utazótáskák a felfedezést, az újdonságot és az ezzel járó izgalmakat jelentik. Gyerekként a családi nyaralásokhoz, kamaszkorban a táborozásokhoz, mostanában pedig önálló utazáshoz pakolom tele.

Néhány éve rápörögtem a régi bőröndökre, inkább a küllem, mintsem a célszerűség miatt. Így volt ez a bejegyzésben szereplő utazóbőrönddel is, amit a vatera régiségei között találtam és vásároltam 2.000 forintért. Ha az akkori vételi szándékomat címkézni szeretném, akkor a következők lennének:

#MutiMitVeszel #JoLeszAzMegValamire #iLoveVintage #KacatPorn

Szóval a vásárlási és birtoklási vágyam kielégítése volt a vezérelv. Egyáltalán nem bánom, mert ebből a fabőröndből gurulós asztal lett. Emlékezetet, hogy még mennyi élmény vár rám odakint, és egyben tárolásra is praktikus.

18-budapest-asztal-faborondbol-02-b-oldal.jpg

Első lépésben óvatosan eltávolítottam a zárakat, a fogantyút és a zsanérokat. Majd átcsiszoltam, portalanítottam és a szükséges helyeken megerősítettem. Szerencsére jó állapotban volt, így csak néhány hasadást javítottam kárpitos tűzőgéppel. 

18-budapest-asztal-faborondbol-03-b-oldal.jpg

A leszerelt fém részeket 20%-os ecetbe áztattam 5-6 órára, majd langyos mosószódás vízben átsikáltam, végül leöblítettem tiszta vízzel és hagytam száradni. Utána előkészítettem őket a festéshez.

Nekem bevált, hogy egy hungarocell lapot bevonok papírral és arra pakolom az alkatrészeket, mert a csavarokat bele tudom szúrni és így könnyebb festeni. Itt is sötétszürke kalapácsfestéket használtam, mint a Rozoga faládából készült dohányzóasztalnál, mert ez tartósabb és érdesebb felületet ad, mint a sima akrilfesték. 

18-budapest-asztal-faborondbol-04-b-oldal.jpg

A Budapest-sziluetthez kinyomtattam egy méretében a bőrönd tetejéhez arányos várostérképet. Több A4-es lapra fért rá, amiket összeillesztettem és indigó segítségével átrajzoltam a bőrönd tetejére. Ezt követően lombfűrésszel sok forgatással és vágással kivágtam a mintát. Nem gondoltam volna, hogy Soroksárnak egyszer ennyire fogok örülni, ugyanis ott voltak a leghosszabb egyenes szakaszok. Az egész fabőröndöt kívül-belül lekentem fehér alapozóval, majd kapott egy halvénykék akril festékréteget. Száradás után visszacsiszoltam kicsit, hogy kopottas hatású legyen.

18-budapest-asztal-faborondbol-05-b-oldal.jpg

A térképminta kitöltéséhez régi deszkát méretre vágtam, drótkefével és csiszolópapírral átdörzsöltem, majd ecetben feloldott szögek oldatával kentem le 3 rétegben. Ezt az ecetes-fémes felületkezelési módszert többek között a Nem mind lom blogon láttam.

Végül a deszkát faragasztóval a bőrönd tetejének belsejére ragasztottam. A fém részeket is visszaszereltem és az aljára csavaroztam négy kereket, hogy guringázzak rajta, amikor senki se lát könnyebb legyen a mozgatása. Magassága miatt ideális az alacsony kanapénkhoz, de már toltam be íróasztal alá, vagy ágy mellé is tárolónak. Az alábbi lett a végeredmény:

18-budapest-asztal-faborondbol-06-b-oldal.jpg

18-budapest-asztal-faborondbol-07-b-oldal.jpg

18-budapest-asztal-faborondbol-08-b-oldal.jpg

18-budapest-asztal-faborondbol-09-b-oldal.jpg

18-budapest-asztal-faborondbol-10-b-oldal.jpg

4 komment
Címkék: lakás bútor diy

A bejegyzés trackback címe:

https://boldaldesign.blog.hu/api/trackback/id/tr3811780235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása